Logo

Kamulaştırma Bedel Tespiti ve Tescil Davası

Kamulaştırma, idarenin özel mülkiye konu taşınmaza el koymasıdır. Bedel tespiti ve tescil davası idare tarafından taşınmaz maliklerine karşı açmış olduğu davadır. Bedel tespiti ve tescil davalarına ilişkin usul ve esaslar 6203 sayılı kamulaştırma kanununda belirtilmektedir.

Kamulaştırma Bedel Tespiti ve Tescil Davalarında dava, taşınmazın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesinde açılır.

Bedel Tespiti ve Tescil Davalarında süreç nasıl işler ?

İlgili idare veya Bakanlar Kurulu (Acele Kamulaştırma kararı alır)  taşınmaza ilişkin kamulaştırma kararı alır. Kamulaştırma geniş anlamda idarenin ihtiyaçlarından doğmaktadır. Bu anlamda İstanbul’da Kuzey Marmara Otoyol Projesi’ne ilişkin açılan davalar, Terkos Baraj Gölü projesi kapsamında açılan davalar,  Fatih Belediyesinin Restorasyon projeleri idarenin açmış oldukları bedel tespiti ve tescil davalarıdır.

İdare kamulaştırma kararından sonra, heyet marifetiyle ilgili taşınmazlara ilişkin Kıymet Takdir Raporu düzenler. Bu raporda; taşınmaza ilişkin bilgiler ve taşınmaza biçilen değer belirtilir. İdare, taşınmaz maliklerini usulüne uygun davetiyeyle uzlaştırmaya davet eder. Taraflar uzlaşırlarsa dava açılmasına gerek duyulmaz. Taraflar uzlaşamazlarsa veya tarafa tebligat yapılamazsa idare uzlaşmazlık tutunağını düzenleyerek taşınmazın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açar. Mahkeme akabinde keşif günü verir ve bilirkişi marifetiyle ilgili taşınmazın değeri belirlenir. Kamulaştırma davalarında emsal kararlar son derece  önemli olup, bu aşamada taşınmazın değerinin artırılması için mutlaka sunulması gerekmektedir. Bu anlamda , gayrimenkul davalarına bakan uzman avukatlara danışılması gerekmektedir.