Logo

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Nedir?
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 231. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre hükmün açıklanmasının geri bırakılması, kurulan hükmün sanık hakkında bir hukuki sonuç doğurmamasını ifade eder. Sanık hakkında yapılan yargılama sonunda hükmolunan ceza 2 yıl veya daha az süreli hapis veya adli para cezası ise hakim, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verebilir. Hükmün açıklanmasının karar verilmesiyle birlikte sanık, 5 yıl süreyle denetim süresine tabi olur.

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılmasının Şartları Nelerdir?
Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının şartları şunlardır;
– Sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkum olmaması gerekmekte,
– Hakimin, sanığın tutum ve davranışlarına bakarak bir daha suç işlemeyecek algısı oluşması gerekmekte,
– Hükmolunan ceza 2 yıl veya daha az süreli hapis veya adli para cezası olması gerekmekte.

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılmasının Sonuçları Nelerdir?
Hükmün açıklanmasının Geri Bırakılması kararının verilmesi halinde sanık, 5 yıl süreyle denetim süresine tabi olur. Denetim süresi içerisinde , kişi hakkında kasıtlı bir suç nedeniyle bir daha hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilemez.
Denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlemesi veya denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklere aykırı davranılması halinde ,mahkeme hükmü açıklar.
Denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlenmediği veya denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklerine uygun davranıldığı takdirde davanın düşmesine karar verilir.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına itiraz edilebilir.